Printer herkent cartridge niet? Volg dit eenvoudige stappenplan.

Printer herkent cartridge niet? Volg dit eenvoudige stappenplan

Als je printer je cartridge niet herkent en foutmeldingen geeft zoals “Incompatibele cartridge” of “Cartridge ontbreekt”, volg dan deze eenvoudige stappen om het probleem op te lossen. Dit stappenplan helpt je om ervoor te zorgen dat je printer de cartridge weer herkent. Problemen met de afdrukkwaliteit behandelen we in een ander artikel.

Stappenplan voor inktcartridges

 1. Controleer de cartridge
  • Zorg ervoor dat je de juiste cartridge hebt ontvangen. Vergelijk het artikelnummer op de cartridge met het nummer op je pakbon of in je e-mailbevestiging.
 2. Is de cartridge geschikt voor jouw printer?
  • Kijk of jouw printermodel op het doosje staat. Controleer ook op de website van Het Onderdelenhuis of je printer bij de geschikte modellen staat.
 3. Verwijder alle stickers
  • Verwijder alle stickers en beschermfolie van de cartridge. Bij veel inktpatronen moet je een sticker of plastic beschermkap verwijderen.
 4. Installeer de cartridge op de juiste plek
  • Plaats de cartridge op de juiste plek in de printer. Zorg ervoor dat zwarte cartridges op de zwarte plek gaan en kleurencartridges op de juiste kleurplek. Raadpleeg bij twijfel de handleiding van je printer.
 5. Controleer de contactpunten
  • Zorg ervoor dat de contactpunten van de cartridge schoon zijn en goed contact maken met de printer. Maak deze voorzichtig schoon met een droog doekje als er vuil op zit.
 6. Maak de contactpunten schoon
  • Maak de koperen contactpunten en het spuitmondje schoon met een licht vochtig wattenstaafje of een pluisvrij doekje. Laat de cartridge minstens 10 minuten drogen voordat je deze opnieuw installeert.
 7. Controleer andere cartridges
  • Kijk of alle andere cartridges vol en herkend zijn door de printer. Vervang lege cartridges indien nodig.
 8. Maak de chip van de cartridge schoon
  • Reinig de chip van de cartridge door er een paar keer met je vinger over te wrijven.
 9. Herstart alles
  • Haal de cartridge uit de printer, sluit je PC af, koppel de printer los van de PC en verwijder de stroomkabel en USB-kabel van de printer. Wacht een paar seconden en sluit alles weer aan. Installeer de cartridge opnieuw en zorg dat deze goed vastklikt. Als je printer een resetfunctie heeft, gebruik die dan ook.

Stappenplan voor toner cartridges

 1. Verwijder alle stickers
  • Zorg dat alle stickers en tape volledig verwijderd zijn van de tonercartridge.
 2. Meld de vervanging aan de printer
  • Bij veel laserprinters moet je via de software op je computer aangeven dat de toner is vervangen.

Als je nog steeds problemen hebt, kan het aan de chip liggen. Wees niet bezorgd als je printer een melding geeft over “niet-originele” of “compatibele” cartridges. Deze meldingen kun je meestal wegklikken op de computer.

Nieuwe cartridge nodig? Als je alles hebt geprobeerd en je cartridge werkt nog steeds niet, koop dan een nieuwe bij Het Onderdelenhuis. Onze huismerk cartridges bieden dezelfde kwaliteit voor een voordeligere prijs.

Hopelijk helpt dit stappenplan je om je printer weer aan de praat te krijgen!

×